Pinnebryterne

IMG_0441

Et samboerpar utenom det vanlige

Har du noen gang hørt om pinnebryting? Samboerparet Stefan Sekej og Christina Sundby er aktive pinnebytere.

 Pinnebryting eller også kalt MAS-bryting er ikke veldig godt kjent i Norge. Det vil ikke si at ingen driver med det. Samboerparet Stefan Sekej og Christina Sundby bor i Sandefjord og trener aktivt i denne litt uvanlige idretten. Det har de drevet med i nærmere to år.
– Det var en gammel vikinglek som heter kjevjetrekk, men som forsvant. Russerne tok det opp igjen i Yakutsk i Sibir som en sport, forteller Stefan Sekej.

Pinnen vinner

Pinnebryting handler om å sitte igjen med pinnen. For å vinne må man klare å få den andre til å miste grepet på pinnen eller at motstanderen drasover på din side. Det handler veldig mye om teknikk, og den som sitter igjen med pinnen til er vinneren. Det går over tre runder, hvor hver runde gir ett poeng. Vinner man de to første rundene, så trengs ikke siste runde. Teknikk og styrke er kjempeviktig, men i konkurranser er det delt opp etter vektklasser, så da går det mer på teknikk og kunnskap enn rå muskelkraft.
Teknikk og kunnskap lærte samboerparet seg ettermange timers trening, ved hjelp av en russisk mester som var så snill å gi dem noen tips. De har også brukt Youtube.

Noe annerledes
  For om lag to år siden deltok de i en vanlig strongman konkurranse på Valhalla gym i Tvedestrand. Odd Haugen er en kjent norsk strongmanutøver bosatt i USA. Han introduserte pinnebryting i Norge for første gang. Det var da de falt for denne uvanlige idrettsgrenen.
Sekej er 27 år vant gull under årets Arnold Sports Festival i grenen MAS WRESTLING/pinnebryting for noen uker siden. Han er den første nordmannen som noen gang har vunnet en av sportens førsteplasser i Arnold sportsfestival. Sekej er Norgesmester, og deltok på verdens første VM i samme gren i sportens hjemland Russland i november i fjor. Da satte han Norge på kartet med en strålende 4. plass,
– Han har befestet sin posisjon som en av de beste mas-bryterne i verden, han ble historisk, forteller den stolte kjæresten Christina Sundby.

Møttes på trening
  Historien om hvordan paret møttes er noe litt utenom det vanlige,
– Jeg så han på en fellestrening, hvor han drev med stokkpress istedenfor vanlig vekter. Jeg prøvde selv og etter det har vi vel egentlig vært sammen, ler Sundby.
Så introduserte Stefan henne for strongman, og den harde treningen vekket en stor interesse hos henne.
– Det ga en veldig stor mestringsfølelse. Jeg fikk sjokk da jeg klarte å ”flippe” ett traktordekk og trekke en lastebil, forteller Sundby.

Sterkere enn gutta
Christina har tidligere vunnet norgesmesterskap i pinnebryting. Selv om hun bare driver med dette på hobbybasis, så er hun veldig engasjert i sporten.
-Jeg liker at det ikke er jentebasert, også er det jo veldig gøy å være sterkere enn ”gutta på gymmet”, ler Sundby.

Seks dager i uka
Samboerparet har ikke så mye ekstra tid siden de trener seks dager i uka, i tillegg til jobb. Når de har fri er de hjemme og lager mat. Når spørsmålet om de er på diett kommer, er det litt frem og tilbake før Stefan konkluderer med at de kan kalle det en diett.
-Vi har forskjellige matprogram da kroppene våre har forskjellig behov. Dette er satt opp i samarbeid med vår kostholdsveileder Thomas Stellander, forteller Sekej,

-Det er et høyt matbudsjett, fortsetter Sundby.
Hverdagen til samboerparet høres kanskje ikke så variert ut, men når treningen deres går ut på å blant annet velte traktordekk på Vestfold Strongteam sitt lokale på Sem og styrketrening på Pro Gym i Sandefjord, så blir det veldig variert. Spesielt siden Stefan jobber som datateknikker og Christina jobber på Parkbadet Spa. I tillegg til dette, driver Christina bloggen, www.christinasundby.no som oppdateres med bilder og videoer fra treninger og konkurranser. I tillegg er kostholdstips en viktig ingrediens.

God støtte
Samboerparet er hverandres største støttespillere, og setter stor pris på hverandre. De presser og hjelper hverandre til å bli bedre, og noen ganger må man trå til litt trusler.
– Da han var med i VM, så sa jeg til han at hvis han ikke kom til finalen, så fikk han ikke komme hjem. Det samme da han deltok i USA. Jeg hadde jo ikke sagt dette om jeg ikke visste at han kunne klare det, han er jo best, forteller Sundby.

Det er ikke bare samboeren som har vært til stor støtte for Stefan.
– Uten min mor, hennes kjæreste, svigermor og hennes bedre halvdel, Proteinfabrikken og min arbeidsplass Visma, så hadde jeg aldri fått dratt til USA. Støtten fra dem har vært veldig viktig for meg, forteller Sekej.
Gjengen fra Vestfold Strongman er også gode støttespillere, og ekstremt gode treningspartnere for begge..
– Vi har ett veldig godt samarbeid og godt miljø på begge stedene vi trener, forteller Sundby.

Fremtiden
De har store planer fremover. Stefan har blant annet veldig lyst til å delta på Europamesterskapet i Riga i mai. Etter det kommer Skandinavisk mesterskap i Sverige i august, og NM i Tvedestrand i oktober hvor begge vil delta. De gleder seg til sommeren og utetrening. Samboerparet skal også være med i barne-tv programmet «Den magiske kroppen» som begynner 10. april på NRK super.

marlin@byavisa.sandefjord.no
IMG_0455
I og med at dette er en sport som er mer populær i utlandet deler vi saken i Byavisa Sandefjord på denne måten i steden , da det er lettere for våre venner som driver med dette å lese den med google translate litt enklere her på bloggen.

Hva syntes du ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »