Grønske på knærne , såpebobler og juli

Det har blitt juli allerede , sommeren er halvveis og været er ikke i nærheten av så varmt som det var for noen uker siden.
Jeg har akkurat hengt opp sommerboblejakken i gangen , tenkt stearinlys inne og satt meg ned i stuen pakket inn i pledd.
Pledd? det er juli og det skulle ikke vært behov for pledd..
Sommerene var ikke sånn når jeg var liten , eller var de ?
Jeg husker bare stabile og varme sommere fra jeg var liten , da jeg fisket krabber på brygga , leket i mormor sin hage og den største lykken i livet var en oppblåsbar badebåt som mamma kjøpte til meg en sommer.
Ting var bedre før…
Diskuterte dette tema litt med en venninne i går også og vi var i grunn enig om at det må være hardt å vokse opp som barn i dag.
Når jeg var liten , eller mindre , så bygget vi fortsatt hytter i skogen , vi hadde grønske på knærne , skrubbsår og vi møttes på fotballbanen etter middag for å leke sammen ute.
Kanskje vi en sjelden gang så en film hjemme hos noen om det var dårlig vær , men i hovedsak leket vi utendørs , gutter og jenter.
Det var lite snakk om merkeklær , mote og andre typiske voksen temaer.
Ingen var «slemme» mot en klassekamerat på samme måte som nå.
Barn nå om dagen er virkelig stygge mot hverandre , og det forventes at man skal være BEST i alt.
Hele tiden.

Det skremmer meg nå som det er sommer , at det ikke er noen barn ute å leker i gatene lengre , de sykler ikke om kapp eller leker boksen går på byggefeltene rundt forbi.
Fotballbanene blir ikke brukt like mye som før uten om når det er treningstid.
Hvor er alle barn etter skoletid ? Inne og spiller tv spill ? og ser på verdens dårligste barnetv , dubbede disney program fra usa som er på minus siden når det kommer til innhold.
Hvorfor kan ikke barn få lov til å være barn når de faktisk ER barn?
Jenter og gutter for den saks skyld , skal ikke skulle bekymre seg over hvem som har dyrest jakke til vinteren eller hvem som er tynnest i vennekretsen…
De er barn !
Det er seriøst på tide at de som er voksne begynner å forandre på hva de lærer bort som viktig i livet.

Det ble da folk av oss også , med gode moralske verdier , selv om vi hadde grønske fra ørene til anklene , selv om vi hang opp ned i trærne frem til vi var 13-14 år , selv om vi absolutt ikke hadde smartphones , nettbrett og datamaskiner som underholdning.

Jeg ser på mine venner som har barn nå , og jeg merker jeg blir helt varm i hjertet når de faktisk løper rundt på gresset og blåser såpebobler , eller leker med bøtte og spade.
Farter rundt i gatene med sparkesykkel eller spiller badmington hjemme på gresset.
Barn skal gjøre sånne ting , leke!
Ikke stå foran speilet og ta selfies til instagram i nyinnkjøpte klær som absolutt IKKE er passende for aldreren.
Kanskje jeg er veldig gammeldags , men trekant bikini , korte skjørt , sko med hæler og lignende plagg er definitivt ikke klær som skal passe på en kropp som er under 14 år.
I mine øyne er dette helt krise.
Verden har blitt så rå , mobbingen er blitt utrolig utspekulert , folk har blitt skremmende egoistiske og barn er voksne før de begynner i 4 klasse.

Er det virkelig sånn vi vil ha det?
Alle jeg kjenner har en eller annen gang nevnt at de savner sånn ting var før… men hvorfor er det ingen som gjør noe med det ?
Vil vi virkelig at barna våre skal vokse opp uten å vite hva boksen går er , uten å ha følt på det å ha skrubbsår på begge knærne , uten at de har kjent på det med å spare penger selv til noe de ønsker seg , gjøre oppgaver for ukelønnen sin og ha mulighet til å være barn så lenge de vil uten å føle press fra mange hold om å bli en liten voksen i barnekropp?
Vil vi ha usunne idealer for barna våre når vi vet hvor mye «skade» det gjør på voksne folk , hvordan påvirker det da et lite barn?

På enkelte punker må jeg si at fremtiden er skummel , og til tider kunne jeg ønske jeg var født på huset på prærien tiden.
da livet ikke var så komplisert og man kanskje ikke ble dratt i alle retninger hele tiden

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »